ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ?

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ?

Ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη χρήση των μπαχαρικών θα πρέπει να είναι όσοι πάσχουν από παθήσεις του στομάχου, όπως έλκος, γαστρίτιδα, οισοφαγίτιδα κ.ά.

Τα καυτερά στη γεύση μπαχαρικά αυξάνουν τις εκκρίσεις του γαστρεντερικού συστήματος και μπορεί να προκαλέσουν επιδείνωση της γαστρίτιδας και παρόξυνση του έλκους.

Προσοχή απαιτείται και από άτομα που πάσχουν από παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως άσθμα.

Πολλές φορές η έντονη οσμή ορισμένων μπαχαρικών μπορεί να δημιουργήσει ερεθισμό του αναπνευστικού, της μύτης και των βρόγχων και να προκαλέσει κρίση ρινίτιδας ή παροξυσμό βρογχίτιδας με βήχα και φλέματα.

Οι έγκυες και τα άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους, ο όποιος θα τους ενημερώσει για τυχόν επικίνδυνα για την υγεία τους μπαχαρικά.

Γι' αυτό λοιπόν προσοχή στα μπαχαρικά όσο και να τα αγαπάμε.


ΣΙΝΑΠΙ

Θεωρείται καλό καθαρτικό του πεπτικού συστήματος, ενώ αν το χρησιμοποιήσετε σε κατάπλασμα, θα βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος, καθώς η δράση του είναι διεγερτική.

Ταιριάζει σε σάλτσες λαχανικών, ενώ αν αναμειχθεί με μέλι, είναι πολύ ωφέλιμο για το βήχα.


ΠΑΠΡΙΚΑ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ?

Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και βοηθά σε κρυολογήματα και γρίπη.

Πιστεύεται ότι θεραπεύει προβλήματα που σχετίζονται με την κυκλοφορία του αίματος, κράμπες και έρπητες.

Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε αυγά, ψάρι, τυρί και κοτόπουλο


ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ?

Θεωρείται αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση εμπύρετων καταστάσεων και πονοκεφάλων.

Η χρήση του όμως θα πρέπει να είναι περιορισμένη, γιατί σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να μετατραπεί σε ένα ισχυρό παραισθησιογόνο και να αποβεί μοιραίο για τον οργανισμό.

Δίνει πολύ ωραία γεύση σε κρέμες, στο ρύζι και στις πατάτες, τα καρότα και τις γαρίδες.


ΚΑΡΔΑΜΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ?

Είναι γνωστό για τη δράση του στην αντιμετώπιση του πυρετού, του βήχα, των πονοκεφάλων και της δυσπεψίας.

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο τσάι, σε φρουτοσαλάτες, παγωτά και γλυκά.


ΚΑΠΠΑΡΗ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ?

Φημίζεται για τις θεραπευτικές της ιδιότητες στην αντιμετώπιση των γαστρεντερικών ενοχλήσεων και της διάρροιας.

Αυξάνει την όρεξη και βοηθά στη χώνεψη της τροφής.

Είναι ιδανική για τις σαλάτες λαχανικών με τόνο.


ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ?

Θεωρείται αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της ναυτίας και υποβοηθητικό στη χώνεψη.

Μπορείτε να προσθέσετε γλυκάνισο στην ντοματόσουπα ή σε σάλτσες για ζυμαρικά και ρύζι.


ΓΑΡΙΦΑΛΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ?

Φρεσκάρει και δροσίζει την αναπνοή και λειτουργεί ως ελαφρύ αναισθητικό σε πονόδοντο.

Είναι ειδανικό μπαχαρικό για τη μηλόπιτα, ενώ μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και για το κρέας.

Δίνει ξεχωριστή γεύση σε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.


ΒΑΝΙΛΙΑ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ?

Έχει πολύ καλή φήμη ως υποβοηθητικό της χώνεψης αλλά σε μεγάλες ποσότητες είναι δυνατόν να προκαλέσει φλεγμονές.

Κατατάσσεται στα τονωτικά του νευρικού συστήματος.

Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε γλυκά, μπισκότα, κέικ και παγωτά


ΑΝΗΘΟΣ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ?

Θεωρείται ότι έχει κατευναστική δράση στους πόνους του στομάχου.

Υποβοηθά τη χώνεψη και έχει καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της αυπνίας.

Μπορείτε να τον πιείτε ως ρόφημα, βράζοντας για μερικά λεπτά τους σπόρους του, ή να τον προσθέσετε στα λαχανικά, στο ψάρι και στις άσπρες σάλτσες ζυμαρικών.


Γράφει ο Chef Marios Glykas.

 






blog comments powered by Disqus
sary
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV