ΧΑΛΒΑΔΟΠΙΤΑ (ΒΙΝΤΕΟ)



8 κιλά γλυκόζη
2 κιλά ζάχαρη
8 κιλά μέλι
15 κιλά αμύγδαλο
20 αυγά (ασπράδια μόνο)
λίγη βανίλια
όστιες
Για την όστια
νερό
αλεύρι

Ρίχνουμε την γλυκόζη σε μπακιρένιο καζάνι μαζί με το μέλι και λίγο νερό και ανάβουμε την φωτιά. Ταράζουμε με την κουτάλα μέχρι να λιώσει, συνεχώς για να μην κολλήσει στον πάτο. Στην συνέχεια προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να βράσει και να κατέβει από την φωτιά. Κατά την διάρκεια του βρασίματος θέλει απαλές κινήσεις στο ανακάτεμα καθώς το μέλι φουσκώνει και πιτσιλάει. Δοκιμάζουμε με την σπάτουλα εάν είναι έτοιμο το μίγμα. Σβήνουμε την φωτιά, κατεβάζουμε το σκεύος και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να κρυώσει - προσοχή: το μίγμα δεν πρέπει να κρυώσει εντελώς- και να σφίξει. Ξύνουμε τα τοιχώματα, αλλάζουμε σκεύος και το βάζουμε να ανακατεύεται. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Τα ασπράδια πρέπει να είναι πολύ καθαρά, χωρίς ίχνος κρόκου γιατί μπορεί να βάψει το μίγμα. Ρίχνουμε μαζί με τα ασπράδια λίγη χαλβαδόριζα. Ανακατεύουμε το μίγμα της γλυκόζης με την μαρέγκα, προσθέτουμε λίγη βανίλια και ανακατεύουμε λίγη ώρα ακόμα, και μετά προσθέτουμε και τα αμύγδαλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα. Μόλις είναι έτοιμο το μίγμα αρχίζουμε και κόβουμε την χαλβαδόπιτα. Τοποθετούμε ένα φύλλο όστιας - η οποία γίνεται με νερό και αλεύρι - ένα μέρος του μίγματος και από πάνω ένα ακόμα φύλλο όστια και το πιέζουμε ελαφρά.


Κύριο Συστατικό : Χαλβαδόπιτες
Είδος Πιάτου : Γλυκό
Περίσταση : Καθημερινό
Χώρα Προέλευσης : Ελλάδα Σύρος
Χρόνος Προετοιμασίας : 30 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος : 2 Ώρες
Τρόπος Μαγειρέματος : Καζάνι
Βαθμός Δυσκολίας : Δυσκολούτσικο
Μερίδες : Πάρα Πολλές
Πηγή : Λουκουμοποιία ΚΟΡΡΕΣ


blog comments powered by Disqus
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV