Οι Γάλλοι, από τον μαϊντανό με τα επίπεδα φύλλα χρησιμοποιούν φύλλα και κοτσάνια στην μαγειρική ενώ οι Ιταλοί χρησιμοποιούν μόνο τα φύλλα ενώ με τα κοτσάνια αρωματίζουν ζωμούς. Η διάσημη γαλλική persillade αποτελείται από ψιλοκομμένο μαϊντανό και σκόρδο και προστίθεται πάνω στις περισσότερες παρασκευές κρεάτων και στις τηγανιτές πατάτες πριν το σερβίρισμα. Η δε gremolatta (απαραίτητο συστατικό του osso bucco) είναι ένα μείγμα ψιλοκομμένου μαϊντανού, σκόρου και ξύσματος λεμονιού που προστίθεται πάνω στο πιάτο πριν το σερβίρισμα.