ΤΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει περισσότερη πληροφόρηση σχετικά με τη διατροφή μας. Διαβάζουμε, ακούμε και μαθαίνουμε για το τι πρέπει να τρώμε, ποιες τροφές είναι υγιεινές και ποιες μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό μας. Παρ’ όλη όμως τη γνώση, υπάρχουν ακόμη κάποιοι διατροφικοί μύθοι και ορισμένα τρόφιμα που για διάφορους λόγους μπορεί να θεωρηθούν ‘΄παρεξηγημένα’’.Στο άρθρο αυτό θα παρουσιαστούν ορισμένα από αυτά τα παρεξηγημένα τρόφιμα.
Το μέλι παχαίνει λιγότερο από τη ζάχαρη: Η θερμιδική αξία μιας κουταλιάς μέλι είναι παρόμοια με αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης. Βέβαια, η θρεπτική αξία του μελιού είναι μεγαλύτερη της ζάχαρης. Συνεπώς, με την κατανάλωση του μελιού κερδίζετε υγεία, αρκεί να μην γίνεται κατάχρηση
Το χοιρινό κρέας είναι λιπαρό: Το κρέας αυτό δεν είναι αυτό που νομίζουμε, αφού έχει το περισσότερο λίπος περιφερικά (ορατό), που εύκολα αφαιρείται. Επίσης, υπάρχουν και κάποια κομμάτια με λίγο λίπος, όπως το ψαρονέφρι, το οποίο έχει περίπου 6% λίπος, λιγότερο από το μπούτι του κοτόπουλου!
Το ψωμί ολικής αλέσεως δεν παχαίνει όσο το άσπρο: Το μαύρο ψωμί έχει παρόμοιες θερμίδες με το άσπρο. (1 φέτα ισοδυναμεί με 70-80 θερμίδες). Η σαφής όμως υπεροχή του ψωμιού ολικής άλεσης δεν βρίσκεται στο χαμηλότερο ενεργειακό του φορτίο, αλλά στις θετικές επιδράσεις των περισσοτέρων φυτικών ινών και βιταμινών (θειαμίνη) που περιέχει.
Είναι φανερό λοιπόν ότι ακόμη υπάρχουν κάποιοι μύθοι για ορισμένα τρόφιμα, τα οποία άλλοτε υπερεκτιμώνται και άλλοτε υποτιμώνται για την αξία τους (θρεπτική ή θερμιδική). Ο ρόλος του διατροφολόγου είναι να ενημερώνει τους καταναλωτές σχετικά με αυτούς τους μύθους. |
Πηγή: Κάζης Αβραάμ, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, M.Sc στην Κλινική Διατροφή