ΤΡΙΑ ΛΕΥΚΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΑΣ
Ζάχαρη Στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάθε άτομο καταναλώνει κατά μέσο όρο ζάχαρη αντίστοιχη με 31 κουταλάκια του καφέ, ημερησίως, δηλαδή 20% περισσότερο σε σχέση με πριν από 20 χρόνια. Η ζάχαρη συνιστά αιτία καρδιοαγγειακών νόσων, καρκίνων, διαβήτη και παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία συμπεριλαμβάνεται στα κύρια προβλήματα υγείας στον κόσμο σήμερα. Οι ειδικοί συνιστούν περιορισμό τουλάχιστον κατά 10% στην αναλογία της ζάχαρης που προστίθεται στην καθημερινή διατροφή. "Εάν καταναλώνετε πολύ ζάχαρη, αυξάνετε τον κίνδυνο να έχετε παιδιά παχύσαρκα και συνεπώς αυτά ως παχύσαρκοι ενήλικες πλέον θα γλιστρούν σε μια κατηφόρα που θα τους οδηγήσει σε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. Επεξεργασμένα δημητριακά Αναλύοντας στοιχεία από περίπου 30.000 γυναίκες, διαπίστωσαν ότι όσες έτρωγαν τα περισσότερο μη επεξεργασμένα δημητριακά, διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση μέσα στην επόμενη δεκαετία. Επίσης, πληθώρα επιστημονικών στοιχείων δείχνουν ότι τρόφιμα όπως το αλεύρι βρώμης, το πίτουρο και το καφέ ρύζι παρέχουν σημαντικά οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία. Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση τέτοιου είδους τροφίμων με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι φυτικές (ή διαιτητικές) ίνες και τα άλλα θρεπτικά συστατικά των μη επεξεργασμένων δημητριακών συμβάλλουν στην ελάττωση της χοληστερόλης, των επιπέδων σακχάρου (γλυκόζης) και των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα, βελτιώνουν την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και μειώνουν την φλεγμονή στο κυκλοφορικό σύστημα,. ενώ φαίνεται να δρουν προστατευτικά στην ανάπτυξη υπερτάσεως. Αντιθέτως, τα επεξεργασμένα δημητριακά – όπως τα ζυμαρικά, το λευκό ψωμί και άλλα τρόφιμα που παράγονται από λευκό αλεύρι – φαίνεται να επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και σακχαρώδους Διαβήτη αρνητικά. Αλάτι Συνεπώς, η διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου θα πρέπει να μην βασίζεται στα παραπάνω τρία λευκά της διατροφής, προκειμένου να μειωθεί η συχνότητα εκφυλιστικών ασθενειών στο μέλλον. |
Γράφει ο Κάζης Αβραάμ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, MSc στην Κλινική Διατροφή