ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΥΓΟΥ

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού όπου γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου από τη Διεθνή Επιτροπή Ωοπαραγωγών.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΥΓΟΥ

Εμείς σας δίνουμε 5 υπέροχες συνταγές με κύριο συστατικό το αυγό και πολλές διατροφικές πληροφορίες.

ΑΥΓΑ ΜΕ ΑΠΑΚΙ ΚΑΙ ΣΠΑΝΑΚΙ
ΣΚΟΤΣΕΖΙΚΑ ΑΥΓΑ
SCRAMBLED EGGS
ΑΥΓΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙ ΣΑΓΑΝΑΚΙ
ΑΥΓΑ ΔΙΑΤΗΣ WASABI

Η ημέρα αυτή άρχισε να γιορτάζεται με σκοπό να μας υπενθυμίσει την υψηλή διατροφική αξία του αυγού (λίγες σχετικά θερμίδες, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ευρεία γκάμα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων). Μια από τις αιτίες για τη χαμηλή κατανάλωση αυγού είναι και η χοληστεροφοβία (περιέχει 215 mg χοληστερίνης, τη στιγμή που η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι τα 300 mg).

Έρευνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, «αθωώνουν» το αυγό, που περιέχει τη λεγόμενη «καλή» χοληστερίνη (HDL). Φαίνεται, δηλαδή, ότι αυτό που αυξάνει τη χοληστερίνη, καθώς και όλα τα λιπίδια στον οργανισμό μας, είναι τα κορεσμένα λίπη και όχι η χοληστερίνη των τροφών (ένα αυγό έχει 4,5 γραμμάρια λίπους, εκ των οποίων μόλις το 1,5 γραμμάριο είναι κορεσμένα λίπη).

Σύνθεση του λευκώματος (ασπράδι):
* Νερό 85-90%
* Πρωτεΐνες (αλβουμίνες) 12%
* Λίπος 0,25%
* Τέφρα 0,6%
* Υδατάνθρακες (κυρίως λακτόζη) 0,7%
* Μικρές ποσότητες λεκιθίνης, χοληστερόλης, βιταμινών Β και ενζύμων

Συστατικά κρόκου:
* Νερό 45-51%
* Πρωτεΐνες 16-17%
* Λίπος 31-36%%
* Τέφρα 1,3%
* Υδατάνθρακες 0,2-1,1%

Ο κρόκος είναι περίπου 16 γρμ. και περιέχει μεγάλη ποσότητα λευκώματος (16,3 γρμ.%) ανώτερης βιολογικής αξίας και επιπλέον σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, βιταμίνες (A, B, B2, B12, D). Είναι μία πολύ καλή πηγή σεληνίου, ιωδίου. Επίσης, παντοθενικό οξύ και βιταμίνη D, ενώ η χολίνη που περιέχει είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου.


blog comments powered by Disqus
sary
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV