Χρυσό τυρί 1.000 ευρώ

Χρυσό τυρί 1.000 ευρώ

Χρυσό τυρί 1.000 ευρώ

Τυρί, αξίας 1.000 ευρώ ανά κιλό, παράγεται στη μοναδική φάρμα παραγωγής προϊόντων από γάλα γαϊδάρας, στα Βαλκάνια, στο πάρκο Ζασάβιτσα, στην περιοχή Σρέμσκα Μιτρόβιτσα της Σερβίας. Τα 100 συμπαθή τετράποδα που φιλοξενούνται στη φάρμα και τα οποία από πέρυσι ανέλαβαν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, αφού το γάλα τους αποτελεί τη βάση και το κυρίαρχο συστατικό για την παραγωγή προϊόντων όπως γάλα, σαπούνι, λικέρ και αφρόλουτρο, αποφάσισαν να επεκτείνουν την “δράση” τους, σ’ ένα νέο προϊόν: το τυρί!

Ο επικεφαλής της φάρμας, Σλόμπονταν Σίμπιτς, διευκρίνισε πως το τυρί παράγεται κατόπιν παραγγελίας και μέχρι σήμερα η φάρμα δέχθηκε μία παραγγελία, για την παραγωγή μισού κιλού. “Το κόστος είναι υψηλό”. είπε ο κ. Σίμπιτς και πρόσθεσε πως για την παραγωγή ενός κιλού τυριού, χρειάζονται 25 λίτρα γάλα γαϊδάρας.
Ο ίδιος μας εξήγησε πως η διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας του γάλακτος δεν είναι τόσο απλή όσο ενδεχομένως να ακούγεται και απαιτεί συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, υπομονή και, βέβαια, αγάπη για τα γαϊδουράκια, τα οποία αποτελούν και την “πηγή” τροφοδοσίας της γραμμής παραγωγής όλων των προϊόντων.
Σύμφωνα με τον κ. Σίμπιτς, το τυρί από γάλα γαϊδάρας έχει ιδιαίτερη γεύση και δεν περιέχει συντηρητικά, ενώ στην ερώτηση εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο εξαγωγής του τυριού, μας απάντησε πως είναι πολύ νωρίς ακόμη να μιλάμε για μια τέτοια εξέλιξη, καθώς προς το παρόν, το προϊόν παράγεται έπειτα από παραγγελίες.
Το καπνιστό τυρί, υπό την επωνυμία “Pule”, προωθείται σε διάφορους τουριστικούς οργανισμούς, προκειμένου να προσελκύσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από επιχειρηματίες, αλλά και από ιδιώτες. Η πρώτη παραγγελία προέρχεται μεν από τη Σερβία, αλλά έχει προορισμό, ως δώρο, το εξωτερικό.
Αναρωτηθήκαμε εάν με τη νέα αυτή επιχειρηματική πρωτοβουλία, τα γαϊδουράκια ξεπεράσουν κάθε όριο αντοχής και ο κ. Σίμπιτς μας διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Άλλωστε, μας εξήγησε, το Πάρκο αποτελεί “καταφύγιο” για διάφορα σπάνια είδη ζώων και φυτών και προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ.
Το Πάρκο Ζασάβιτσα, είναι ένας από τους “γηραιότερους” στη Σερβία και την Ευρώπη οικολογικός μη κυβερνητικός οργανισμός και δέχεται επισκέπτες, τόσο από τη Σερβία όσο και από το εξωτερικό. Στο Πάρκο, ξεχωριστό “χρώμα” δίνει το κεντρικό τουριστικό καταφύγιο, μια ξύλινη κατασκευή μ’ έναν πύργο, ύψους 18 μέτρων.

Πηγή: Έθνος online


blog comments powered by Disqus
sary
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV