Μαγειρεύω Οικονομικά - "Επεισόδιο 36" 31/12/2012 17:00
Κατάλληλο για όλους "Μαγειρεύω οικονομικά" ... ένα γαστρονομικό ταξίδι με οδηγό την ποιότητα των προϊόντων της ελληνικής φύσης και ένα εισιτήριο μόλις 50 ευρώ, με τον σεφ Βησσαρίωνα Παρθένη! Η νέα καθημερινή εκπομπή, που θα προβάλλεται από Δευτέρα έως και Παρασκευή στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ! Βασικός στόχος της εκπομπής είναι ν΄ αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύει κάποιος παραδοσιακά, υγιεινά, ελληνικά φαγητά, αποκλειστικά για τις ανάγκες της διατροφής μιας τετραμελούς οικογένειας, με συνολικό κόστος 50 ευρώ!
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΜΙΛΦΕΙΓ ΠΑΤΑΤΑ - ΚΑΤΙΚΙ
ΥΛΙΚΑ
1 ολόκληρο φρέσκο κοτόπουλο
50 γρ. Ελαιόλαδο
30 γρ. μουστάρδα
30 γρ. λευκό κρασί
30 γρ. χυμό λεμονιού
3 σκελίδες σκόρδο
300 γρ. χλιαρό νερό
Αλάτι , πιπέρι , Ρίγανη
ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΛΦΕΙΓ
300 γρ. πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
150 γρ. Κατίκι
150 γρ. κρέμα γάλακτος
1 αυγό
1 κρόκο αυγού
3 Φρ. Κρεμμύδια σε ροδέλες
2 Ξερό κρεμμύδι σε κυβάκια
5-6 κλωναράκια μαϊντανό
30 γρ. βούτυρο λιωμένο
Αλάτι , πιπέρι , θρούμπι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα υλικά για την σάλτσα. Αλείφουμε το κοτόπουλο με αλάτι πιπέρι και θρούμπι και το βάζουμε στο ταψί, περιχύουμε με την σάλτσα και ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο αερόθερμο στους 180.
Για το Μιλφειγ πατάτας
Σε ένα τηγάνι που έχει κάψει με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμύδια, μόλις είναι έτοιμα αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το θρούμπι και το ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ απλώνουμε μία στρώση από τις πατάτες (σημαντικό είναι η μία πατάτα να ακουμπάει επάνω στην άλλη). Επάνω από τις πατάτες αλείφουμε με βούτυρο και ρίχνουμε το 1/2 από το μίγμα των κρεμμυδιών, αλάτι και πιπέρι. Συνεχίζουμε από επάνω με πατάτα, βούτυρο και το ½ από το κατίκι, αλάτι και πιπέρι. Κάνουμε άλλες 2 ίδιες στρώσεις από επάνω και ολοκληρώνουμε με πατάτα. Σε ένα μπολ χτυπάμε την κρέμα με τα αυγά και περιχύνουμε το μιλφέιγ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο αερόθερμο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. Στα πρώτα 45 λεπτά το έχουμε σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο και στα τελευταία 15 το αφαιρούμε.
ΜΑΡΕΓΚΕΣ CHEERIOS ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΗΛΟ
ΥΛΙΚΑ
Για τις μαρέγκες
50 γρ. Honey CHEERIOS® Δημητριακά
75 ml. ασπράδια αυγών (3 αυγά)
110 γρ. ζάχαρη
4-5 σταγόνες χυμό λεμονιού
Για την κρέμα λεμονιού
100 ml. Χυμό λεμονιού
Ξύσμα από 1 λεμόνι
60 γρ. Ζάχαρη
1 βανίλια
200 ml. νερό
2 κρόκους αυγού
1 κ.σ κορν φλάουερ
50 γρ. παγωμένο βούτυρο
Για το πράσινο μήλο
2 πράσινα μήλα σε πολύ μικρά κυβάκια
3 - 4 κλαδάκια φρέσκο κόλιανδρο
30 γρ. βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τις μαρέγκες
Χτυπάμε τα ασπράδια μόνα τους για αρκετή ώρα στην πρώτη σκάλα του μίξερ, μέχρι να σχηματίσουν κορυφές. προσθέτουμε τη ζάχαρη ενώ λειτουργεί ακόμα το μίξερ και ολοκληρώνουμε με τον χυμό λεμονιού. Το λεμόνι θα κάνει πιο γυαλιστερή τη μαρέγκα και θα τη βοηθήσει να διατηρήσει το λευκό χρώμα. Αφού ετοιμάσουμε τη μαρέγκα προσθέτουμε τα δημητριακά και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ. Προθερμαίνουμε στους 120 βαθμούς τον φούρνο. Σε λαδόκολλα κόβουμε τα μαρεγκάκια μας στο μέγεθος που θέλουμε με μία σακούλα ζαχαροπλαστικής ή 1 κουτάλι. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δούμε να ξεραίνονται εξωτερικά οι μαρέγκες. Κλείνουμε τον φούρνο και τις αφήνουμε μέσα μέχρι να κρυώσουν. Έτσι ξεραίνονται εντελώς και ψήνονται σωστά, χωρίς να είναι ωμές μέσα. Θέλει πάντα χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να μην κιτρινίσουν.
Για την κρέμα λεμονιού
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αυγό, το κορν φλάουερ και το βούτυρο. Αφού πάρουν μία βράση τα δένουμε με τους κρόκους και το κορν φλάουερ σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Αφού δέσει η κρέμα μας αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι τη πλήρη ομογενοποίηση του. Την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
Για το πράσινο μήλο
Σε σιγανή φωτιά σοτάρουμε με το βούτυρο το μήλο και το κόλιανδρο μέχρι να βγάλει τη φρουκτόζη του, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να γλασάρει για περίπου 15 λεπτά.
Σε ποτήρι συνθέτουμε το γλυκό προσθέτοντας την κρέμα λεμονιού, το μήλο και τις μαρέγκες.