Μαγειρεύω Οικονομικά - "Επεισόδιο 92" 19/03/2013 17:00
Κατάλληλο για όλους "Μαγειρεύω οικονομικά" ... ένα γαστρονομικό ταξίδι με οδηγό την ποιότητα των προϊόντων της ελληνικής φύσης και ένα εισιτήριο μόλις 50 ευρώ, με τον σεφ Βησσαρίωνα Παρθένη! Η νέα καθημερινή εκπομπή, που θα προβάλλεται από Δευτέρα έως και Παρασκευή στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ! Βασικός στόχος της εκπομπής είναι ν΄ αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύει κάποιος παραδοσιακά, υγιεινά, ελληνικά φαγητά, αποκλειστικά για τις ανάγκες της διατροφής μιας τετραμελούς οικογένειας, με συνολικό κόστος 50 ευρώ!
ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΠΟΥΤΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΑΠΟ ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙΚΙ ΔΟΜΟΚΟΥ
ΥΛΙΚΑ
800 γρ. χοιρινό μπούτι κομμένο σε μενταγιόν
Άσπρο & μαύρο σουσάμι
Για τη σάλτσα
250 ml. Ζωμό κοτόπουλου
30 γρ. ταχίνι
80 γρ. Κατίκι Δομοκού
150 ml. Λευκό κρασί
Για το ρύζι
300 γρ. άγριο ρύζι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
150 ml. Λευκό κρασί
1 ½ λίτρο ζωμό κοτόπουλου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αλατοπιπερώνουμε το κρέας μας και το ψήνουμε σε τηγάνι με ραβδώσεις να πάρει χρώμα και από τις 2 πλευρές. Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά της σάλτσας εκτός του Κατίκι. Μόλις αρχίσει να μειώνετε προσθέτουμε το κατίκι και ανακατεύουμε καλά για να δέσει.
Σε μία κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι και το ρύζι αφού πρώτα το έχουμε πλύνει. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το κρασί και το ζωμό. Σιγοβράζουμε για περίπου 45 λεπτά.
Σερβίρουμε το ρύζι, επάνω το κρέας και γαρνίρουμε με τη σάλτσα.
ΣΚΑΛΤΣΟΥΝΙΑ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο
225 γρ. αλεύρι
150 γρ. ταχίνι
5 γρ. μπέικιν πάουντερ
10 ml. ανθόνερο
30 γρ. μέλι
150 γρ. ζάχαρη άχνη
Για τη γέμιση
50 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
30 γρ. σταφίδα ξανθή
50 γρ. αμύγδαλο καθαρισμένο χοντροκομμένο
120 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι
40 γρ. μέλι
50 γρ. σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το ταχίνι. Το τρίβουμε με τα δάχτυλα μας. Κάνουμε μία γούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το μέλι αραιωμένο με 100 ml. χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε να κάνουμε μία σφιχτή ζύμη και την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους μισού εκατοστού.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης μαζί.
Κόβουμε τη ζύμη σε στρογγυλούς δίσκους, βάζουμε στο μισό δίσκο μία κουταλιά γέμιση και αλείφουμε τις άκρες του δίσκου με νερό. Κλείνουμε και σχηματίζουμε μισοφέγγαρα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο αερόθερμο στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά.
Όταν βγουν από το φούρνο ραντίζουμε με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη.