Μαγειρεύω Οικονομικά - "Επεισόδιο 112" 16/04/2013 17:00
Κατάλληλο για όλους "Μαγειρεύω οικονομικά" ... ένα γαστρονομικό ταξίδι με οδηγό την ποιότητα των προϊόντων της ελληνικής φύσης και ένα εισιτήριο μόλις 50 ευρώ, με τον σεφ Βησσαρίωνα Παρθένη! Η νέα καθημερινή εκπομπή, που θα προβάλλεται από Δευτέρα έως και Παρασκευή στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ! Βασικός στόχος της εκπομπής είναι ν΄ αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύει κάποιος παραδοσιακά, υγιεινά, ελληνικά φαγητά, αποκλειστικά για τις ανάγκες της διατροφής μιας τετραμελούς οικογένειας, με συνολικό κόστος 50 ευρώ!
ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΤΑΛΑΓΑΝΙ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ
ΥΛΙΚΑ
4 μικρές γλυκοπατάτες
200 γρ. ταλαγάνι σε κυβάκια
30 γρ. ελιές, χωρίς κουκούτσι και κομμένες
30 γρ. λιαστές ντομάτες Κομμένες σε λεπτές φέτες
λίγο μαϊντανό
λίγο φρέσκια ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου. Καρφώνουμε κάθε γλυκοπατάτα αρκετές φορές με ένα πιρούνι. Τις βάζουμε σε ένα ταψί με μία λαδόκολλα. Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, περίπου 30-40 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν και να μπορούμε να τις δουλέψουμε. Μέχρι να κρυώσουν οι γλυκοπατάτες ανακατεύουμε ένα μικρό μπολ τις ελιές, τις ντομάτες και το μισό ταλαγάνι. Κόβουμε με μία τομή κατά μήκος τις γλυκοπατάτας, πιέζουμε τις άκρες προς τα μέσα για να ανοίξει και γεμίζουμε με το μίγμα του μπολ. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ταλαγάνι και βάζουμε στο γκριλ στους 220 βαθμούς για 2 – 3 λεπτά.
ΧΑΛΒΑΣ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ
ΥΛΙΚΑ
Ζάχαρη 260 γρ.
10 γρ. Γλυκόζη
450 γρ. Ταχίνι
80 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
1 Βανίλια
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη μαζί με μία κουταλιά νερό και ξεκινάμε να ανακατεύουμε συνεχώς. Όταν ετοιμάζουμε χαλβά με ταχίνι χρειάζεται προσοχή στα γραμμάρια των υλικών.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη γλυκόζη. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα συνεχώς για να ετοιμάσουμε το μείγμα της καραμέλας.
Η καραμέλα είναι έτοιμη, όταν πάρει ένα σκούρο καφέ χρώμα. Δε σταματάμε στιγμή να ανακατεύουμε γιατί μπορεί να κολλήσει η ζάχαρη στην κατσαρόλα.
Σε μία μπασίνα έχουμε ρίξει το ταχίνι. Προσθέτουμε τη βανίλια και την κουβερτούρα. Αυτό το στάδιο το ετοιμάζουμε λίγο πριν ολοκληρωθεί το μείγμα της καραμέλας.
Όταν η καραμέλα είναι έτοιμη ξεκινά το πιο σημαντικό βήμα. Φορώντας το ειδικό γάντι, προσθέτουμε με προσοχή (γιατί η καραμέλα είναι σε υψηλή θερμοκρασία) την καραμέλα στο μείγμα με το ταχίνι.
Το μείγμα της καραμέλας το προσθέτουμε σταδιακά και όχι όλο με την πρώτη απόπειρα. Ρίχνουμε το μείγμα καραμέλας σε 2 διαδοχικές φάσεις, ανακατεύοντας συνεχώς.
Όταν έχουμε ολοκληρώσει την προσθήκη της καραμέλας στο μείγμα με το ταχίνι, ανακατεύουμε κυκλικά μέχρι τα δύο μείγματα να ενωθούν και όλα τα υλικά του χαλβά να ενωθούν και να «σφίξουν».
Ο χαλβάς μας είναι έτοιμος όταν όλα τα υλικά έχουν ομογενοποιηθεί και όταν τον σηκώνουμε τα υλικά του χαλβά με ταχίνι δεν σκορπίζονται. Πρέπει όλα τα υλικά να είναι ενωμένα και σε στερεή μορφή.
Ρίχνουμε τον χαλβά σε ένα μπολ ή σε οποιοδήποτε σκεύος της αρεσκείας μας. Σ΄ αυτό το στάδιο δίνουμε στο χαλβά το σχήμα που επιθυμούμε.
Αφήνουμε τον χαλβά να κρυώσει στο σκεύος για 20-30 λεπτά. Ανάλογα πόσο «σφιχτός» θέλουμε να είναι ο χαλβάς, μπορούμε να τον αφήσουμε για περισσότερη ώρα. Αναποδογυρίζουμε πολύ προσεκτικά.