Στη φωτογραφία, που έδωσαν στη δημοσιότητα οι επιστήμονες, απεικονίζονται δύο πήλινα δοχεία, τα οποία πιστεύουν ότι χρησιμοποιούσαν για το μαγείρεμα ψαριών πριν από 12.000 χρόνια.
Τα αρχαιότερα μαγειρικά σκεύη, ηλικίας τουλάχιστον 15.000 ετών, υποστηρίζουν ότι εντόπισαν αρχαιολόγοι στην Ιαπωνία. Το εντυπωσιακό δε, σύμφωνα με την διεθνή επιστημονική ομάδα, είναι ότι τα συγκεκριμένα αγγεία δεν χρησιμοποιήθηκαν από κάποια πρώιμη αγροτική κοινωνία για την παρασκευή καρπών, αλλά από κυνηγούς τροφοσυλλέκτες που έβραζαν ψάρια σε μια περίοδο που δεν είχε ακόμη τελειώσει η εποχή των Παγετώνων -κάτι που συνέβη πριν από περίπου 12.000 χρόνια.
Στο μικροσκόπιο των ερευνητών μπήκαν 101 δείγματα από όστρακα κεραμεικών αγγείων (μικρά κομμάτια δηλαδή) που βρέθηκαν σε 13 παραθαλάσσιες και παραλίμνιες περιοχές της Ιαπωνίας. Τα δείγματα αναλύθηκαν και αποδείχθηκε ότι είχαν εκτεθεί για μεγάλο διάστημα σε υψηλή θερμοκρασία, ένδειξη ότι χρησιμοποιούνταν στο μαγείρεμα. Η χωρητικότητά τους εκτιμάται ότι κυμαινόταν από ένα έως τέσσερα λίτρα.
Η συγκεκριμένη ανακάλυψη έρχεται να ανατρέψει τα ως τώρα δεδομένα που ήθελαν την εφεύρεση της κεραμικής να συνδέεται με την ανάπτυξη της γεωργίας. Τόπος γέννησής της φαίνεται πως είναι η Ασία, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ακριβώς ούτε για το μέρος ούτε για τον ακριβή χρόνο.
Η νέα ανακάλυψη προσθέτει ακόμη μια πληροφορία για την άγνωστη ζωή των προϊστορικών ανθρώπων. «Είμαστε μόλις στην αρχή του να ανακαλύψουμε τι ακριβώς συνέβαινε στις πρώιμες κοινωνίες», εκτιμά ο επικεφαλής των ερευνών, βιομοριακός αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Γιορκ, Όλιβερ Κρεγκ.
Πηγή : tanea.gr