Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, παρουσιάστηκαν αλλαγές στον τρόπο που ψωνίζουμε όσο και στην διατροφή μας.
Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς το μείγμα αγορών σε σχέση με τα είδη διατροφής έχει διαφοροποιηθεί. Συγκεκριμένα, καταγράφεται μία μείωση στην αξία αγορών κατά 21%.
Σημαντικές είναι οι αλλαγές που παρουσιάζουν συγγενικές ομάδες τροφίμων. Όσον αναφορά τα πρόσληψη πρωτεϊνών, τα όσπρια σαν φθηνότερη επιλογή παρουσιάζουν αύξηση κατά 10%, τα πουλερικά αύξηση κατά 9%, ενώ αντίθετα οι ακριβές επιλογές παρουσιάζουν μείωση. Το μοσχάρι μειώθηκε κατά 24% και το αρνί-κατσίκι κατά 25%.
Αύξηση επίσης παρουσιάζουν τροφές για την πρόσληψη υδατανθράκων τόσο από ζυμαρικά όσο και από ρύζι κατά 14%.
Ένα άλλο φαινόμενο που παρατηρήθηκε είναι η αλλαγή στις συνήθειες, λόγο διατροφικής τάσης, λόγω π.χ. μειωμένου εισοδήματος. Η μείωση δηλαδή στις αγορές φρούτων και λαχανικών, οφείλεται σε διατροφική τάση καθώς η μέση τιμή παρουσιάζει μείωση κατά 5% και 8%.
Ucook.gr