"10 Ελληνικά τυριά που πρέπει όλοι να δοκιμάσουν"
Τα Ελληνικά τυριά αποτελούν ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο κομμάτι της Ελληνικής γαστρονομίας. Σας παρουσιάζουμε 10 επιλογές που πρέπει όλοι να δοκιμάσουμε:
Το Αρσενικό Νάξου ή κεφαλοτύρι Νάξου είναι σκληρό τυρί με βουτυρένια, απαλή υφή, πικάντικη γεύση και υπέροχη επίγευση γίδινου αρωματικού γάλακτος. Παρασκευάζεται στην Νάξο από αιγοπρόβειο γάλα σε αναλογία 70-30% που θερμαίνεται και πήζει με πυτιά. Το Αρσενικό Νάξου έχει αξία παλαίωσης όπως τα κρασιά, δηλαδή όταν δοκιμάστηκε τυρί 4, 9 και 16 μηνών παλαίωσης αξιολογήθηκε ότι το αμούργι «δουλεύει», αναδεικνύοντας μια απαλή γλυκύτητα με την υφάλμυρη δομή της που σε συνδυασμό με την πικάντικη τάση της αγγίζει το umami. Δηλαδή το παλαιωμένο τυρί αποκτά πιο βαθιά γεύση και χαρακτηριστικά αρώματα.
2.Κασκαβάλι Λήμνου
Το κασκαβάλι είναι τυρί από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα, έντονα αρωματικό, με βουτυράτη γεύση που μοιάζει με κασέρι. Παράγεται σε τυροκομεία της Λήμνου και της Σαμοθράκης, με μικρές διαφορές στον τρόπο παρασκευής, αλλά και στη γεύση, λόγω της διαφορετικής διατροφής των αμνοεριφίων των δυο νησιών. Το κασκαβάλι ωριμάζει τουλάχιστον 8-9 μήνες για να αποκτήσει την πλούσια γεύση και τα αρώματά του. Προσφέρεται ως επιτραπέζιο τυρί, αλλά είναι επίσης ιδανικό για σαγανάκι, τριμμένο πάνω σε ζυμαρικά, ή ως εκλεκτό συστατικό σε ριζότο, πίτσες, πίτες και πράσινες σαλάτες.
3.Μετσοβάνα Μετσόβου
Η δυσεύρετη παρμεζάνα Μετσόβου, από 100% αγελαδινό γάλα. Ώριμη, τραγανή, με γεύση που αιφνιδιάζει τον ουρανίσκο και εντυπώνεται στη μνήμη, απαιτεί ένα κρασί ανάλογου χαρακτήρα. Εξωτερικό χρώμα κίτρινο που χρυσίζει. Η μετσοβάνα ωριμάζει για δύο χρόνια σε ξύλινα ράφια.
4.Κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας
Επιτραπέζιο σκληρό τυρί με λεπτό άρωμα και ήπια γλυκιά γεύση. Παράγεται από φρέσκο παστεριωμένο πρόβειο γάλα. Διάρκεια ωρίμανσης 3 μήνες. Μετά την ωρίμανση συσκευάζεται σε αεροστεγώς κλεισμένες σακούλες. Διατηρείται στους 2-4°C για 18 μήνες από την ημερομηνία παραγωγής.
Μπορεί να καταναλωθεί ως επιτραπέζιο τυρί, ως ορεκτικό στην αρχή του γεύματος, στην μαγειρική, αλλά μπορεί επίσης να συνοδεύσει εξαιρετικά τα ζυμαρικά ή το κρέας.
5.Φέτα Κεφαλονιάς
Ένα από τα πιο ξακουστά προϊόντα του νησιού είναι το λευκό βαρελίσιο τυρί του (φέτα). Μπορεί να μην είναι Π.Ο.Π., αποτελεί όμως ένα εξαιρετικό και περιζήτητο τυροκομικό προϊόν. Παρασκευάζεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, είναι μαλακή ή σκληρή, και έχει πλούσια βουτυράτη γεύση, που οφείλεται στην ωρίμανσή της σε βαρέλι.
6.Κοπανιστή Μυκόνου
Η Κοπανιστή Μυκόνου είναι αλμυρό, πικάντικο τυρί με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, που παράγεται κυρίως στην Μύκονο. Χρωστάει την ιδιαίτερη γεύση του στην βοηθούμενη από τους μύκητες ανάπτυξη και μερικές φορές ονομάζεται επίσης ως ᾽Ἐλληνικό Ροκφόρ᾽᾽
7.Γραβιέρα Κρήτης
Ελληνική γραβιέρα που παράγεται στην Κρήτη απο πρόβειο γάλα και ωριμάζει μετά από τουλάχιστον πέντε μήνες. Φτιαγμένο σε τροχούς, στο δέρμα αυτού του σκληρού τυριού σχηματίζονται σταυρωτά σχήματα από το ύφασμα που χρησιμοποιείται κατά την αποστράγγιση. Έχει υπόγλυκη γεύση με μια ευχάριστη καβουρδιστή μυρωδιά.
8.Σφέλλα Μεσσηνίας
Η Σφέλα είναι παραδοσιακό τυρί που παρασκευάζεται στη νότια Πελοπόννησο στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας. Η Σφέλα μας παρασκευάζεται αποκλειστικά από 100% ελληνικό, παστεριωμένο, αιγοπρόβειο γάλα, που προέρχεται αυστηρά μόνο από την περιοχή της Μεσσηνίας. Η Σφέλα είναι ημίσκληρο τυρί άλμης με γεύση ελαφρώς αλμυρή και πικάντικη. Ωριμάζει τουλάχιστον για τρείς μήνες πριν βρεθεί στο τραπέζι σας.
9.Σαν Μιχάλη Σύρου
Το Σαν Μιχάλη είναι παραδοσιακό ελληνικό τυρί που παράγεται στο νησί της Σύρου εδώ και αρκετές δεκαετίες. Πρόκειται για ένα από τα ακριβότερα τυριά της χώρας, το οποίο έχει αναγνωριστεί από το 1996 στην Ευρώπη ως προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, Έχει κυλινδρικό σχήμα και σκληρή υφή, μέγιστη υγρασία 40% κατά βάρος και ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 36%. Η γεύση του είναι αλμυρή και πικάντικη. Τρώγεται αυτούσιο με ψωμί ή φρούτα, ενώ χρησιμοποιείται και σε πολλές συνταγές μαγειρικής.
10.Κρασοτύρι Κώ
Κρασοτύρι Κώ είναι παραδοσιακό τυρί της Κώ που παρασκευάζεται από παστεριωμένο κατσικίσιο γάλα. Το τυρί ωριμάζει σε κόκκινο λιαστό κρασί στο οποίο προσθέτουν βότανα του βουνού. Δεν το καθαρίζουμε, τρώγεται όπως είναι. Καταναλώνεται ωμό και μπορεί να συνοδεύει φρούτα
Ucook.gr