"Μυστικά της Αγιορείτικης κουζίνας"
Το σκόρδο και το κρεμμύδι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην συγκεκριμένη κουζίνα. Οι ποσότητες είναι λίγο παραπάνω από αυτές που χρησιμοποιούμε εμείς. Αν για παράδειγμα βάζαμε 1 με 2 κρεμμύδια σε μία συνταγή, στο Άγιον Όρος βάζουν 3 με 4.
Η ένταση της φωτιάς, είναι ένα μυστικό που βοηθάει το φαγητό να μαγειρευτεί σωστά και να μελώσει. Ξεκινούν με δυνατή φωτιά και σιγά σιγά την χαμηλώνουν. Στο Άγιον Όρος μαγειρεύουν με κάρβουνα, έτσι ενώ στην αρχή η φωτιά είναι δυνατή προς το τέλος έχει χαμηλώσει η ένταση.
Το άφθονο ελαιόλαδο είναι ένα χαρακτηριστικό της αγιορείτικης κουζίνας. Αυτό είναι και λογικό αν σκεφτεί κανείς το καθημερινό πρόγραμμα των μοναχών.
Τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της μαγειρικής στο Άγιον Όρος. Μαϊντανός, δυόσμος, μάραθος, άνηθος, πιπέρια, κανέλα, κύμινο είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά μπαχαρικά και μυρωδικά.
Τέλος το κρεμμυδόζουμο, το οποίο οι αγιορείτες το χρησιμοποιούν σε σούπες, σε μαγειρευτά αλλά και σε ψάρια.
Ucook.gr