Η σφαγή και η κατανάλωση του χοιρινού τα Χριστούγεννα είναι έθιμο το οποίο έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, μιας και οι γεωργοί θυσίαζαν τα χοιρινά στον Κρόνο και στη θεά Δήμητρα για την προαγωγή της ευφορίας και της ευκαρπίας της γης και τον εξαγνισμό του ίδιου του σπιτικού από το κακό και τα δαιμόνια όλου του χρόνου.
Κάθε περιοχή ανά την Ελλάδα έχει την δική της παραδοσιακή συνταγή.
Στα Επτάνησα φτιάχνουν την Πουτρίδα, το οποίο είναι χοιρινό με κουνουπίδι και λάχανο.
Στην Εύβοια τις Μπάμπες, που είναι βρασμένο παχύ έντερο γεμιστό με συκώτι, σπλήνα και μπαχαρικά, όπου το χρώμα της σπλήνας συμβόλιζε αν ήταν καθαρός, ήταν καλός οιωνός, αν ήταν κίτρινος και χαραγμένος, ήταν δυσοίωνο σημάδι.
Στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στα Ζαγοροχώρια φτιάχνουν τα Σπάργανα. Πρόκειται για τηγανίτες οι οποίες συμβόλιζαν τα σπάργανα του Χριστού στην φάτνη.
Στα Δωδεκάνησα φτιάχνουν Γιαπράκια, τα οποία είναι ντολμαδάκια. Το τύλιγμα του λάχανου γύρω απο τον κιμά συμβόλιζε το φάσκιωμα του Χριστού.
Ucook.gr