Ο χειμώνας έχει δείξει για τα καλά τις διαθέσεις του. Το πεσμένο μας ανοσοποιητικό χρειάζεται κάτι για μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον άσχημο καιρό. Το αντίδοτο είναι οι σούπες, ζεστές και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά θα δώσουν δύναμη στον οργανισμό μας.
Σούπα με παντζάρια και λάχανο
Υλικά 3 μεγάλα παντζάρια σε κύβους 1/2 κόκκινο λάχανο 1 μεγάλο κρεμμύδι 1 μεγάλη πατάτα 1 μέτριο καρότο 2 σκ. σκόρδο 2 κ. σ. πελτέ ντομάτας Ελαιόλαδο Ψιλοκομμένο άνηθο 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό νερό ή ζωμό λαχανικών αλάτι, πιπέρι |
Εκτέλεση Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με το νερό ή το ζωμό λαχανικών. Ρίχνουμε αλάτι και σκεπάζοντας την κατσαρόλα αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράζει για περίπου 50΄. Κατόπιν προσθέτουμε 3-4 κ. σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε απαλά πολτοποιώντας τα υλικά. Προσθέτουμε πιπέρι και τον ψιλοκομμένο άνηθο, και αν χρειάζεται, λίγο αλάτι ακόμα. Τη σερβίρουμε ζεστή, με μια κουταλιά γιαούρτι στο κέντρο. |
Σούπα πατάτας βελουτέ
Υλικά 600 γρ. πατάτες 1 καρότο 1 πράσο 1 κρεμμύδι 500 ml ζωμό λαχανικών 100 ml κρέμα γάλακτος μοσχοκάρυδο κανέλα κάρυ αλάτι, πιπέρι λάδι |
Εκτέλεση Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με το νερό ή το ζωμό λαχανικών. Ρίχνουμε αλάτι και σκεπάζοντας την κατσαρόλα αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράζει για περίπου 50΄. Κατόπιν προσθέτουμε 3-4 κ. σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε απαλά πολτοποιώντας τα υλικά. Προσθέτουμε πιπέρι και τον ψιλοκομμένο άνηθο, και αν χρειάζεται, λίγο αλάτι ακόμα. Τη σερβίρουμε ζεστή, με μια κουταλιά γιαούρτι στο κέντρο. |
Κολοκυθόσουπα με κανέλα
Υλικά 1 μικρή πορτοκαλί κολοκύθα 3 μέτρια καρότα 1 κρεμμύδι 1 σκελίδα σκόρδο 200 γρ. κρέμα γάλακτος 1/2 ζωμό λαχανικών ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα, κανέλα |
Εκτέλεση Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση, την καθαρίζουμε και την αδειάζουμε από τα σπόρια. Την κόβουμε σε κύβους και στο ίδιο μέγεθος περίπου κόβουμε και τα καθαρισμένα καρότα. Τσιγαρίζουμε στην κατσαρόλα το σκόρδο και το κρεμμύδι χοντροκομμένα. Μόλις τσιγαριστούν, προσθέτουμε την κολοκύθα και τα καρότα. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν όλα τα υλικά μαζί ανακατεύοντας συχνά. Ρίχνουμε κατόπιν την πάπρικα, την κανέλα και το ζωμό, ο οποίος ίσα που θα σκεπάσει τα λαχανικά. Αφήνουμε τη σούπα να βράσει για 15 λεπτά. Όταν δούμε πως η κολοκύθα έχει μαλακώσει αρκετά και κόβεται εύκολα, η σούπα είναι έτοιμη. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και τη βάζουμε στο μπλέντερ να πολτοποιηθεί. Τέλος, προσθέτουμε και ανακατεύουμε με την κρέμα γάλακτος. |
Κρεατόσουπα
Υλικά 1 κιλό μοσχάρι 1 κρεμμύδι 4 καρότα 1 λεμόνι Ελαιόλαδο άνηθο και μαϊντανό 1 κύβο λαχανικών σέλινο πατάτες μισό φλιτζάνι ρύζι |
Εκτέλεση Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε νερό και βάζουμε το κρέας επίσης να ζεσταθεί για περίπου 3 λεπτά, ξαφρίζοντάς το. Σουρώνουμε το κρέας και αλλάζουμε το νερό στην κατσαρόλα. Όταν βράσει, βάζουμε ξανά το κρέας μαζί με τα καρότα, τον άνηθο, το μαϊντανό και το σέλινο, τον κύβο λαχανικών και το κρεμμύδι ολόκληρο. Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για αρκετή ώρα, για να μαλακώσει το κρέας. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο – όσο θέλουμε εμείς – κλείνουμε το καπάκι και προσθέτουμε ζεστό νερό αν δούμε ότι χρειάζεται. Όταν το κρέας έχει μαλακώσει, 10 λεπτά περίπου πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε πατάτες σε μικρά κομμάτια, αλάτι, πιπέρι, και αν θέλουμε, και το ρύζι. Όταν ετοιμαστούν, προσθέτουμε το χυμό ενός λεμονιού. |
Ucook.gr