ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΑΛΑ
Υπάρχει η διαδεδομένη αντίληψη ότι η κατανάλωση γάλατος αυξάνει τον κίνδυνο για παθήσεις του...καρδιαγγειακού συστήματος. Κι όμως πρόσφατη ανασκόπηση των δεδομένων από 400.000 ενήλικες από διάφορες χώρες που έτυχαν παρακολούθησης για 28 χρόνια, δεν επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν επιβλαβείς συνέπειες της κατανάλωσης γάλατος για τα αγγεία. Οι ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος παραμένουν η κυριότερη αιτία των πρόωρων θανάτων στις ανεπτυγμένες χώρες. Οι γνώσεις σχετικά με τις σχέσεις διατροφής και υγείας της καρδίας συνεχώς εξελίσσονται. Παλαιότερα είναι γεγονός ότι το γάλα αδικαιολόγητα είχε θεωρηθεί ως αιτία για πολλές παθήσεις, τις αλλεργίες, την παχυσαρκία και τις καρδιοπάθειες.
Όμως τώρα τα δεδομένα που έχουν προκύψει από επιστημονικές έρευνες των τελευταίων 20 χρόνων, δείχνουν ότι η κατανάλωση γάλατος θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση μερικών από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία που υπάρχουν σήμερα και στο μέλλον. Το γάλα προσφέρει ένα μοναδικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών που ευεργετούν ιδιαίτερα τα οστά, τα δόντια, την αρτηριακή πίεση και το βάρος σώματος. Είναι σημαντικό να καταρρίπτονται με τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία οι μύθοι και παρανοήσεις για το γάλα, διότι αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο στην πρόληψη χρόνιων προβλημάτων της υγείας όπως η παχυσαρκία και οι καρδιοπάθειες.
Μάλιστα, σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων Κύπρου, οι πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι υπάρχει μια σχετικά μικρή αλλά αξιόλογη προληπτική δράση της κατανάλωσης γάλατος. Τα άτομα που έπιναν το περισσότερο γάλα, είχαν 13% λιγότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιοπάθεια και 17% λιγότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με όσους έπιναν λίγο ή καθόλου γάλα. Σύμφωνα με τους Άγγλους επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα, είναι πιθανόν 1 ποτήρι γάλα τη μέρα να μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση 3 μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων και 5 μερίδων φρούτων ή λαχανικών μαζί με χαμηλή πρόσληψη αλατιού, μειώνουν την αρτηριακή πίεση χωρίς να χρειάζονται φάρμακα.
Και διαιτητική δράση; Το γάλα και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνη D και πρωτεΐνες. Συστήνεται σε ενήλικες και παιδιά άνω των 9 χρόνων να καταναλώνουν κάθε μέρα 3 μερίδες γαλακτοκομικών με χαμηλό ή καθόλου περιεχόμενο λίπους. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι μια δίαιτα με χαμηλές θερμίδες, είναι περισσότερο αποτελεσματική όσον αφορά στην απώλεια βάρους όταν συνοδεύεται και από κατανάλωση γαλακτοκομικών. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Purdue and Creighton καθώς και το πανεπιστήμιο Tennessee πραγματοποίησαν έρευνες για τη συμβολή του γάλακτος στην απώλεια βάρους.
Και απέδειξαν ότι άτομα που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος, είχαν λιγότερο σωματικό βάρος ή είχαν λιγότερη αύξηση βάρους συγκριτικά με όσους κατανάλωναν λιγότερο γάλα. Η συνισταμένη δοσολογία είναι τουλάχιστον 1.000mg ασβεστίου ημερησίως. Αυτό όμως δεν έγινε ακόμη αποδεκτό απ' όλους και αποτελεί επίμαχο ζήτημα. Πράγματι άλλες έρευνες έδειξαν αντίθετα αποτελέσματα ή καμία επίδραση των γαλακτοκομικών στην απώλεια βάρους. Είναι λοιπόν ακόμη νωρίς για να δεχθούμε ότι η κατανάλωση γάλατος και γαλακτοκομικών οδηγεί σε απώλεια βάρους. Ωστόσο, πρόσφατες προοπτικές μελέτες παρακολούθησης συσχετίζουν την πρόσληψη γαλακτοκομικών και ασβεστίου με μειωμένο ποσοστό εμφάνισης υπέρτασης, παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου. Γάλα, γιαούρτι και ασβέστιο για πρόληψη καρκίνου Η διατροφή μας παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη γένεση αλλά και στην πρόληψη του καρκίνου.
Έχει υπολογιστεί ότι το 30% έως το 40% των καρκίνων έχουν άμεση σχέση με τη διατροφή, το βάρος και τη σωματική μας δραστηριότητα. Ανάλυση αποτελεσμάτων μιας μακροχρόνιας έρευνας έδειξε ότι τα άτομα που έπιναν το περισσότερο γάλα, είχαν σημαντική μείωση, γύρω στο 15%, του κινδύνου να προσβληθούν από καρκίνο του παχέος εντέρου. Συνολικά διαπιστώθηκε ότι η υψηλή κατανάλωση συνολικού και διατροφικού ασβεστίου, μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο σε άντρες και γυναίκες για καρκίνο του παχέος εντέρου. Η μείωση κινδύνου για τον καρκίνο αυτό παρατηρήθηκε για πρόσληψη μέχρι 1 γραμμαρίου ασβεστίου από γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι, τα τυριά ή από συμπληρώματα ασβεστίου. Μετά από το επίπεδο αυτό δεν σημειωνόταν περαιτέρω αξιόλογη μείωση του κινδύνου για καρκίνο.
Γράφει ο Chef Marios Glykas.