ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΝΕΛΛΑ
Το να προσθέτει κανείς λίγη κανέλλα στο επιδόρπιό του πιθανόν συμβάλλει σε καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ερευνητές του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Malmo, στη Σουηδία, ανακάλυψαν ότι λίγο περισσότερο από ένα κουταλάκι του τσαγιού κανέλλα, στο ρυζόγαλο, μείωσε την αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα, σε μια ομάδα υγιών εθελοντών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘American Journal of Clinical Nutrition’ και ενισχύουν παλαιότερες έρευνες ότι η κανέλλα μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Ωστόσο, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ‘συνταγογραφήσουν’ οι ειδικοί την κανέλλα ως θεραπευτική αγωγή κατά του διαβήτη.
Η ερευνητική ομάδα της Dr.Joanna Hlebowicz βάσισε τα ευρήματά της σε 14 εθελοντές, στους οποίους μετρήθηκε το επίπεδο σακχάρου πριν και μετά την κατανάλωση ρυζόγαλου. Ο κάθε εθελοντής εξετάστηκε πριν την κατανάλωση ρυζόγαλου χωρίς κανέλλα και μετά την κατανάλωση ρυζόγαλου με κανέλλα.
Όπως φάνηκε από τις εξετάσεις, το σάκχαρο αυξήθηκε λιγότερο μετά την κατανάλωση κανέλλας. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η κανέλλα μειώνει το ρυθμό με τον οποίο η τροφή περνά από το στομάχι στα έντερα, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.
Χρησιμοποιώντας υπέρηχους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές εμφάνιζαν βραδύτερο ρυθμό γαστρικής εκκένωσης μετά την κατανάλωση ρυζόγαλου με κανέλλα.
Το αν άνθρωποι με διαβήτη θα πρέπει να προσθέτουν στη διατροφή τους κανέλλα είναι κάτι που θα πρέπει να διαπιστωθεί μετά από περαιτέρω έρευνα. Σε μικρή έρευνα, σημειώνει η ερευνητική ομάδα, φάνηκε πως όταν οι διαβητικοί τύπου ΙΙ προσέθεταν κανέλλα στη διατροφή τους για 40 μέρες τα επίπεδα του σακχάρου και της χοληστερόλης είχαν την τάση να μειώνονται.
Αντίθετα, πρόσφατη έρευνα δεν έδειξε παρόμοια οφέλη σε ασθενείς με διαβήτη.
Καταλήγοντας, οι ερευνητές σημειώνουν ότι χρειάζεται η διεξαγωγή νέας έρευνας σε ανθρώπους με διαβήτη.
Γράφει ο Chef Marios Glykas.