ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΜΗΛΟ
Η κατανάλωση μήλων, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενδέχεται να ωφελεί το παιδί μελλοντικά προστατεύοντάς το από άσθμα και άλλες ασθένειες, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας.
Ερευνητές από την Ολλανδία και τη Σκωτία, με επικεφαλής τον S.M Willers, του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες περίπου 2.000 γυναικών και την πνευμονική λειτουργία 1.253 παιδιών. Στην ηλικία των 5 ετών, 162 από αυτά, ποσοστό 12,9%, παρουσίασαν δύσπνοια το προηγούμενο έτος και 145 από αυτά, ποσοστό 11,6% εμφάνισαν άσθμα.
Μεταξύ μιας μεγάλης ποικιλίας τροφών που κατανάλωναν οι έγκυες, μόνο η κατανάλωση μήλων φάνηκε να έχει συνεχή προστατευτική σχέση με το παιδικό άσθμα, όπως δημοσιεύεται στην έκθεση της ερευνητικής ομάδας στο περιοδικό ‘Thorax’.
Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης, αυτό είναι νέο εύρημα. Στην έρευνα φάνηκε ότι τα παιδιά γυναικών που έτρωγαν κατά μέσον όρο 4 μήλα την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρουσίασαν 37% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν δύσπνοια και 53% λιγότερες να εμφανίσουν άσθμα, σε σύγκριση με όσες έτρωγαν ένα μήλο ή κανένα.
Το προστατευτικό αποτέλεσμα προέκυψε μόνο από την κατανάλωση μήλων και δεν φάνηκε να προκύπτει από την κατανάλωση άλλων φρούτων ή λαχανικών, λόγω πιθανώς των φλαβονοειδών που περιέχονται στα μήλα και που έχει φανεί πως έχουν θετικά αποτελέσματα στην πνευμονική λειτουργία των ενηλίκων.
Η παρούσα έρευνα έδειξε επίσης ότι οι γυναίκες που έτρωγαν ψάρι στην εγκυμοσύνη προστάτευαν το παιδί τους από την εμφάνιση εκζέματος. Τα παιδιά γυναικών που έτρωγαν ψάρι μια ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν 43% χαμηλότερο κίνδυνο για έκζεμα σε σχέση με όσες απέφευγαν την κατανάλωσή του.
Οι ερευνητές θεωρούν πως αν επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα οι συστάσεις για αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες των εγκύων, ενδεχομένως θα βοηθήσουν στην πρόληψη του άσθματος και της αλλεργίας στα παιδιά.
Γράφει ο Chef Marios Glykas.