ΜΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
1Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με το επάγγελμα του μάγειρα;
Με την μαγειρική σαν μαγειρική, καθαρά και μόνο για ψυχαγωγία. Σαν επάγγελμα όμως το κέρδος.
2Που έχεις κάνει σπουδές;
Οι σπουδές μου είναι σε διάφορους τομείς, άρχισα σαν ανθυποπλοίαρχος της τότε λαμπρής Ελληνικής Ναυτιλίας για 7 χρόνια, μετά πέρασα στην Ακαδημία της Αμβέρσας σαν νέο ταλέντο στον τομέα της ζωγραφικής και σπούδασα για 3 χρονιά, μου ήρθε να ασχοληθώ με την αγγειοπλαστική και έζησα σε ένα κοινόβιο με χίπις που ήσαν αγγειοπλάστες για ένα χρόνο (εδώ μου βάρεσε το καμπανάκι της μαγειρικής και ανέλαβα να μαγειρεύω σε αντάλλαγμα για τις σπουδές μου), μετά πήγα να ολοκληρώσω τις σπουδές μου στο Chicago, έκανα και ένα Μaster στις καλές τέχνες και ξαφνικά έμεινα από χρήματα.
Η πιο γρήγορη δουλειά να κανείς είναι σερβιτόρος, αυτή ήταν και η πρώτη μου επαφή. Δεν γοητευτικά από την σάλα άλλα από την κουζίνα. Άρχισα την μελέτη με σεμινάρια και πηρά και ένα δίπλωμα μαϊμού από την εργασία μου. Δεν έχω δυστυχώς τελεύσει με τις σπουδές μου.
3Ποιο ήταν το πρώτο πιάτο που μαγειρέψατε;
Αυγά με άφηνε η μητέρα μου να μαγειρέψω που και που
4Γιατί να γίνει κάποιος μάγειρας;
Για τον ίδιο λόγο που θα γινόταν πολιτικός.
5Στο σπίτι σας μαγειρεύετε;
Μα φυσικά είναι το εργαστήριο που κάνω τα πειράματα μου
6Τι είναι επιτυχία για ένα μάγειρα;
Να μπορεί να παράγει μια γεύση συνάχια την ίδια και απαράλλακτη.
7Τρώτε junk food;
Είμαι Παμφάγο με εξαίρεση τον Πατσά και τα φασόλια τα ξερά που είμαι αλλεργικός.
8Πώς εμπνέεστε τις συνταγές σας; Πειραματιζόσαστε;
Η έμπνευση μπορεί να πηγάζει και από πιάτα άλλων μαγείρων, έξαλλου αυτό είναι και το ζητούμενο, η αντιγραφή είναι κατακριτέα.
Όσον για τον πειραματισμό είναι βίωμα για έναν δημιουργό που προσπαθεί να χαλιναγώγηση το τυχαίο.
9Υπάρχει κάποιο υλικό που σας αρέσει περισσότερο;
Το Αλεύρι και γενικά οι ζύμες και τα φύλλα κρούστας με συναρπάσουν γιατί είναι ζωντανοί οργανισμοί και η μεγαλύτερη εφεύρεση του ανθρώπου.
10Ποιο είναι το αγαπημένο σας πιάτο;
Δεν έχω ένα και μοναδικό, έξαλλου αν μου άρεσε μόνο ένα δεν θα είχα ασχοληθεί με την μαγειρική.
11Ποία είναι η αγαπημένη σας κουζίνα και γιατί;
Φυσικά η Ελληνική είναι αγάπη άλλα η ανατολίτικη είναι έρωτας
12Αν έπρεπε να πάρετε μαζί σας σε ένα έρημο νησί μόνο τρία συστατικά, ποιά θα ήταν, και τι θα φτιάχνατε μ’ αυτά;
Ψωμί, λαδί και Φέτα. Θα έφτιαχνα ένα sandwich
13Μυστικό για την επιτυχημένη συνταγή υπάρχει;
Η ισορροπία των υλικών και η ιδιαιτερότητα της γεύσης μπορεί να είναι το μυστικό
14Τι αποτελεί για σένα έμπνευση;
Είναι η αντίληψη μιας δεδομένης στιγμής, οπού τελικά παραδέχεσαι κάτι.
Βησσαρίων Παρθένης