ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ



8-10 φλιτζάνια ζωμό κότας (κατά προτίμηση σπιτικό, αλλιώς φτιαγμένο με κύβους κότας)
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2½-3 φλιτζ. κοντόκοκκο ιταλικό ρύζι αρμπόριο
3 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2/3 φλιτζ. φρεσκοτριμμένο τυρί παρμεζάνα (80 γρ.), και έξτρα στο σερβίρισμα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σιγοβράζετε το ζωμό σε ένα κατσαρολάκι και τον αφήνετε σε χαμηλή φωτιά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά και ρίχνετε το κρεμμύδι,ανακατεύοντας καλά για 3-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτετε το ρύζι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάει παντού το λάδι και το κρεμμύδι.Δυναμώνετε λίγο τη φωτιά και ρίχνετε 1 φλιτζάνι ζωμό, ανακατεύοντας μέχρι να απορροφηθεί.Ίσως χρειαστεί να ρυθμίζετε τη φωτιά κατά τη διάρκεια: το ριζότο πρέπει να βράσει, αλλά να μην κολλήσει στην κατσαρόλα. Ρίχνετε και πάλι ζωμό, περίπου ½ φλιτζάνι τη φορά, ανακατεύοντας συνέχεια και περιμένοντας να απορροφηθεί κάθε δόση πριν προσθέσετε την επόμενη, μέχρι το ρύζι να γίνει κρεμώδες και μαλακό χωρίς όμως να λιώσει. Αυτό θα πάρει τουλάχιστον 20-30 λεπτά. Αν το ρύζι παραμένει λίγο σκληρό στο κέντρο, ακόμα κι όταν έχετε χρησιμοποιήσει όλο το ζωμό (εκτός από μερικές κουταλιές που κρατάτε για το τέλος), προσθέτετε όσες φορές χρειαστεί από 1/4 φλιτζανιού (60 ml) βραστό νερό με διαλυμένο κύβο κότας, ανακατεύοντας καλά και δοκιμάζοντας για να τσεκάρετε αν το ρύζι μαλάκωσε και παραμένει κρεμώδες χωρίς να έχει χάσει το σχήμα του.Μόλις είναι έτοιμο (του δοντιού, όχι λαπάς, μην ξεχνάτε ότι το ρύζι συνεχίζει να μαλακώνει και μετά το βράσιμο), βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύετε δυνατά μέσα το βούτυρο και την παρμεζάνα. Το ανακάτεμα θα το κάνει ακόμα πιο κρεμώδες. Δοκιμάζετε και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.Συνεχίζετε το ανακάτεμα και προσθέτετε το ζωμό που είχατε φυλάξει για το τέλος ή ελάχιστο βραστό νερό, αν έχετε χρησιμοποιήσει όλο το ζωμό, συνεχίζοντας να ανακατεύετε.Σερβίρεται ζεστό.


Κύριο Συστατικό : Ζυμαρικά
Είδος Πιάτου : Κυρίως
Περίσταση : Καθημερινό
Χώρα Προέλευσης: Αμερική
Χρόνος Προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος : 10 λεπτά
Τρόπος Μαγειρέματος : Τηγάνι
Βαθμός Δυσκολίας : Ευκολούτσικο
Μερίδες : 6
Πηγή : Ucook Team


blog comments powered by Disqus
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV