ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ



4-6 φρέσκα χτένια
450 γρ. ξεφλουδισμένες μεγάλες γαρίδες ωμές
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
75 γρ./ 6 κουταλιές βούτυρο
50 γρ./ 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
600 ml/ 2 1/2 φλιτζάνια ζεστό γάλα
100 ml/ λίγο λιγότερο από 1/2 φλιτζάνι panna da cuccina ή κρέμα γάλακτος
100 ml/ 1/2 φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί
2 φακελάκια σκόνη κρόκου
μία γεμάτη πρέζα πιπέρι καγιέν
130 γρ. τυρί φοντίνα, κομμένο σε λεπτές φέτες
75 γρ./ 1 φλιτζάνι φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
6-8 φρέσκα φύλλα λαζάνια με αυγό
αλάτι και τριμμένο μαύρο πιπέρι

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190° Κελσίου. Κόβετε τις γαρίδες και το άσπρο και κίτρινο μέρος από τα χτένια σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς, και τα απλώνετε σε έναν δίσκο. Τα πασπαλίζετε με το σκόρδο και αλατοπιπερώνετε. Σε μία μέτρια κατσαρόλα λιώνετε το ένα τρίτο του βουτύρου περίπου, προσθέτετε τα χτένια και τις γαρίδες και τα σοτάρετε σε μέτρια φωτιά ή μέχρι οι γαρίδες να αρχίσουν να ροδίζουν. Βγάζετε τα θαλασσινά με μία τρυπητή κουτάλα και τα βάζετε στην άκρη. Προσθέτετε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο βούτυρο και το λιώνετε σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε για 1-2 λεπτά. Στη συνέχεια δυναμώνετε ελαφρώς τη φωτιά και προσθέτετε σταδιακά το ζεστό γάλα, ενώ συγχρόνως ανακατεύετε γρήγορα. Αφήνετε τη σάλτσα να πάρει βράση, και τη σιγοβράζετε ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι η σάλτσα να γίνει πηχτή και ομοιόμορφη. Ρίχνετε την κρέμα, το κρασί, τη σκόνη κρόκου και το καγιέν. Αλατοπιπερώνετε και μετά κατεβάζετε τη σάλτσα από τη φωτιά. Απλώνετε ένα τρίτο περίπου της σάλτσας στον πάτο ενός ταψιού. Βάζετε τις μισές φέτες φοντίνα πάνω από τη σάλτσα και πασπαλίζετε με το ένα τρίτο περίπου της τριμμένης παρμεζάνας. Απλώνετε ομοιόμορφα τα μισά περίπου θαλασσινά πάνω από την παρμεζάνα, και μετά απλώνετε τα μισά φύλλα λαζάνια. Επαναλαμβάνετε τις στρώσεις και τελειώνετε με την υπόλοιπη σάλτσα και την παρμεζάνα. Ψήνετε τα λαζάνια στον φούρνο για 30-40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν. Αφήνετε τα λαζάνια για 10 λεπτά πριν τα σερβίρετε.


Κύριο Συστατικό : Λαζάνια , Θαλασσινά
Είδος Πιάτου : Κυρίως
Περίσταση : Καθημερινό
Χώρα Προέλευσης: Ισπανία
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 Λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος : 1 Ώρα
Τρόπος Μαγειρέματος : Κατσαρόλα , Φούρνος
Βαθμός Δυσκολίας : Έτσι κι Έτσι
Μερίδες : 4-6
Πηγή : Ucook Team


blog comments powered by Disqus
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV