ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ



15 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
175 ml ζεστό νερό
30 ml ελαιόλαδο
75 γρ. βούτυρο
450 γρ. κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450 γρ. μικρά μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 δόση σάλτσα ντομάτας
10 γρ. φρέσκια ματζουράνα ή 5 γρ. αποξηραμένη ματζουράνα, και μερικά ακόμη φύλλα για γαρνίρισμα
6-8 φύλλα λαζάνια που δεν χρειάζονται βράσιμο
50 γρ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
αλάτι και τριμμένο μαύρο πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ:
40 γρ. βούτυρο, 40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 900 ml ζεστό γάλα, μοσχοκάρυδο

Βάζετε τα αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι σε ένα μπολ. Τα περιχύνετε με το ζεστό νερό και τα αφήνετε να μουσκέψουν για 15-20 λεπτά. Ρίχνετε τα πορτσίνι μαζί με το νερό σε τρυπητό που βάζετε πάνω από ένα μπολ και πιέζετε τα μανιτάρια με τα χέρια σας για να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. Ψιλοκόβετε τα μανιτάρια και τα βάζετε στην άκρη. Σουρώνετε το νερό και κρατάτε το μισό για τη σάλτσα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190° Κελσίου. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο μαζί με 25 γρ. βούτυρο. Προσθέτετε στο σκεύος τα μισά περίπου κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες και αλατοπιπερώνετε. Σοτάρετε τα κολοκυθάκια σε μέτρια φωτιά, για 5-8 λεπτά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και από τις δύο πλευρές. Βγάζετε τα κολοκυθάκια από το σκεύος με μία τρυπητή κουτάλα και τα απλώνετε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν. Επαναλαμβάνετε και με τα υπόλοιπα κολοκυθάκια. Λιώνετε το μισό από το υπόλοιπο βούτυρο στο λίπος που έχει μείνει στο σκεύος, και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συγχρόνως. Προσθέτετε τα μισά περίπου φρέσκα μανιτάρια και το λιωμένο σκόρδο στο σκεύος και τα πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και πιπέρι. Σοτάρετε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά περίπου ή μέχρι τα μανιτάρια να είναι ζουμερά και τρυφερά. Με τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρετε σε μπολ, και επαναλαμβάνετε με το υπόλοιπο βούτυρο και τα μανιτάρια. Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ. Λιώνετε το βούτυρο σε μία μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά. Προσθέτετε σταδιακά το ζεστό γάλα, ενώ συγχρόνως ανακατεύετε γρήγορα. Αφήνετε τη σάλτσα να πάρει βράση και ανακατεύετε συνεχώς, μέχρι η σάλτσα να πήξει και να γίνει ομοιόμορφη. Προσθέτετε το φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο και λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά τη σάλτσα, και την κατεβάζετε από τη φωτιά. Βάζετε τη σάλτσα ντομάτας σε επεξεργαστή τροφίμων μαζί με το νερό που κρατήσατε από τα μανιτάρια πορτσίνι και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν ένας ομοιόμορφος πολτός. Ρίχνετε τα κολοκυθάκια στο σκεύος με τα σοταρισμένα μανιτάρια, και προσθέτετε τα πορτσίνι και τη μαντζουράνα. Δοκιμάζετε και διορθώνετε με αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια απλώνετε το ένα τρίτο της σάλτσας ντομάτας σε ένα ταψί. Προσθέτετε το μισό μείγμα λαχανικών, και το στρώνετε ομοιόμορφα. Περιχύνετε περίπου το ένα τρίτο της μπεσαμέλ πάνω από τα λαχανικά, και στη συνέχεια τα μισά περίπου φύλλα λαζάνια. Επαναλαμβάνετε τις στρώσεις, και στο τέλος απλώνετε την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας και την υπόλοιπη μπεσαμέλ και πασπαλίζετε με την τριμμένη παρμεζάνα. Ψήνετε τα λαζάνια στον φούρνο για 35-40 λεπτά, ή μέχρι τα λαζάνια να είναι μαλακά όταν τα τρυπήσετε με πιρούνι. Τα αφήνετε για 10 περίπου λεπτά προτού τα σερβίρετε. Αν θέλετε, μπορείτε να γαρνίρετε τις μερίδες με φύλλα μαντζουράνας.


Κύριο Συστατικό : Λαζάνια , Μανιτάρια
Είδος Πιάτου : Κυρίως
Περίσταση : Καθημερινό
Χώρα Προέλευσης: Ιταλία
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 Λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος : 1 Ώρα
Τρόπος Μαγειρέματος : Τηγάνι , Φούρνο
Βαθμός Δυσκολίας : Δυσκολούτσικο
Μερίδες : 6
Πηγή : Ucook Team


blog comments powered by Disqus
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV