ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΑΠΟ ΦΑΚΕΣ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

Για τις φακές
1 δάφνη
1 μέτριο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι
½ φλιτζάνι του τσαγιού κόκκινες φακές
½ φλιτζάνι του τσαγιού φακές
Για το ζύμωμα
1 κουταλιά της σούπας μαντζουράνα ξερή ή δυόσμος
2 κουταλιές της σούπας φύλλα χοντροκομμένο βασιλικό ή μαϊντανό
ψιλοκομμένο με τα τρυφερά κοτσάνια του
1 μικρό κρεμμύδι καθαρισμένο και πολύ ψιλοκομμένο
1 μεγάλο καρότο ή 2 μικρά καθαρισμένο τριμμένο στο λεπτό τμήμα του τρίφτη
150 γρ. φρυγανιά τριμμένη
100 γρ. τριμμένη γραβιέρα ή κασέρι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το τηγάνισμα
Λάδι για βαθύ τηγάνισμα κατά προτιμήσει ελαιόλαδο
Χοντρό καλαμποκάλευρο τύπου πολέντα
Για την σάλτσα
300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι αγελαδινό
15 ml. χυμό λεμόνι
15 ml. χυμό πορτοκάλι ή μανταρίνι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
Στύβουμε το τριμμένο καρότο ανάμεσα στις χούφτες μας και φυλάμε το χυμό του όσο είναι, 2-3 κουταλιές της σούπας και λίγο παραπάνω μέσα σε ένα μπολ
Σε μια μέτρια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά βάζουμε όλα τα υλικά για τις φακές με 4 ποτήρια νερό , έκτος από τις κόκκινες , και μόλις πάρει βράσει χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
Δυναμώνουμε την φωτιά ρίχνουμε και τις κόκκινες φακές και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά ακόμα.
Κατόπιν προσθέτουμε αλάτι βράζουμε 5 λεπτά σουρώνουμε τις φακές πετάμε το κρεμμύδι και την δάφνη, ξεπλένουμε κάτω από κρύο νερό και πολτοποιούμε τις μισές στο μούλτι μαζί με το σκόρδο (το βρασμένο).
Μεταφέρουμε τον πολτό σε ένα μπολ και προσθέτουμε τις υπόλοιπες φακές το καρότο, αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι και όλα το υπόλοιπα υλικά.
Ζυμώνουμε και με ένα κουτάλι του γλυκού παίρνουμε κουταλιές από το μίγμα και το περνάμε από την πολέντα.
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι για περίπου 1 λεπτό μέχρι να ροδίσουν.
Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Στο μπολ με το χυμό του καρότου ρίχνουμε το γιαούρτι και το ανακατεύουμε με αλάτι το λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ανάλογα πόσο ρευστή θέλουμε την σάλτσα την αραιώνουμε με 1 -2 κουταλιές παγωμένο νερό.
Σερβίρουμε με τους κεφτέδες με την σάλτσα δίπλα.

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΑΠΟ ΦΑΚΕΣ
Κύριο Συστατικό : Φακές
Είδος Πιάτου : Κυρίως
Περίσταση : Καθημερινό
Χώρα Προέλευσης: Ελλάδα
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 Λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος : 45 Λεπτά
Τρόπος Μαγειρέματος : Τηγάνι , Κατσαρόλα
Βαθμός Δυσκολίας : Έτσι κι Έτσι
Μερίδες : 30 τεμάχια
Πηγή : Ν. Ισμιρνόγλου


blog comments powered by Disqus
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV