ΨΩΜΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ



2 1/4 φλιτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό
1 κουταλιά της σούπας μαγιά σκόνη
1/4 φλιτζάνι μέλι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
3 1/2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι μαλακό
3 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι σικάλεως
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας λάδι

Βάζετε σε μία Λεκάνη 1/2 φλιτζάνι από το νερό, διαλύετε την μαγιά, το μέλι και τη ζάχαρη και αφήνετε το μείγμα να γίνει κρεμώδες, γύρω στα 15 λεπτά. Προσθέτετε το υπόλοιπο νερό και το μισό αλεύρι και ζυμώνετε. Συνεχίζετε να ζυμώνετε προσθέτοντας και το υπόλοιπο αλεύρι. Προσθέτετε το αλάτι και ζυμώνετε μέχρι να γίνει η ζύμη ομοιόμορφη. Πλάθετε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας, την τοποθετείτε σε ένα βουτυρωμένο μπολ και την φέρνετε μερικές βόλτες ώστε να λαδωθεί από όλες τις πλευρές και σκεπάζετε σφιχτά το μπολ με πλαστική μεμβράνη. Αφήνετε να διπλασιαστεί η ζύμη σε μέγεθος, περίπου 1 1/2 ώρα. Αφού φουσκώσει την ξεσκεπάζετε και την ζυμώνετε ελαφρά να ξεφουσκώσει. Βουτυρώστε δύο ταψάκια ψωμιού. Χωρίστε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Ανοίξτε το κάθε κομμάτι σε ένα παραλληλόγραμμο και διπλώστε το ως εξής: Φέρτε το επάνω κομμάτι στη μέση του παραλληλογράμμου και μετά φέρτε το κάτω επίσης να συναντήσει το πρώτο. Κλείστε το με τσιμπήματα. Βαλτέ τη ζύμη στο κάθε ταψάκι με το ενωμένο μέρος προς τα κάτω. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 C. Σκεπάζετε τα ταψάκια με μία βουτυρωμένη μεμβράνη και αφήστε το ψωμί να φουσκώσει για περίπου μία ώρα. Ξεσκέπαστε τα ψωμιά και ψήστε τα για 20 με 30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Μόλις είναι έτοιμα βγάλτε τα από τον φούρνο και αμέσως και από τα ταψάκια και αφήστε τα να κρυώσουν.


Κύριο Συστατικό : Αλευρι σικαλης
Είδος Πιάτου : Ψωμιά , Πίτες
Περίσταση : Καθημερινό
Χώρα Προέλευσης: Ελλάδα
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 Λεπτά & 1 1/2 ώρα να φουσκώσει
Χρόνος Μαγειρέματος : 30 Λεπτά
Τρόπος Μαγειρέματος : Φούρνος
Βαθμός Δυσκολίας : Έτσι κι Έτσι
Μερίδες : 6
Πηγή : Ucook Team


blog comments powered by Disqus
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV