ΨΩΜΙ ΣΙΚΑΛΗΣ



225 γρ αλεύρι σίκαλης
75 γρ σκληρό αλεύρι ολικής αλέσεως
75 γρ σκληρό άσπρο αλεύρι
50 γρ χονδροκομμένο καλαμποκάλευρο
5 ml (1 κουτ. γλυκού) σπόρους κύμινου
10 ml (2 κουτ. γλυκού) αλάτι
7 γρ (1 1/2 κουτ.γλυκού) ξηρή μαγιά ή 20 γρ φρέσκια μαγιά
5 ml (1 κουτ. γλυκού) μέλι
140 ml χλιαρό νερό
140 ml χλιαρό γάλα
αλεύρι ολικής αλέσεως για πασπάλισμα

Λαδώστε ελαφρά ένα φύλλο ψησίματος. Τοποθετήστε τη βρώμη,το αλεύρι ολικής αλέσεως και το άσπρο αλέυρι,καλαμποκάλευρο,σπόρους κυμίνου,αλάτι και ξηρή μαγιά στο μπολ Kenwood.Εάν χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά αναμίξτε τη με το μέλι και νερό.Αφήστε τη να σταθεί για 15 λεπτά.Χρησιμοποιήστε το Γάντζο Ζύμης στη χαμηλότερη ταχύτητα αναμιγνύοντας σταδιακά στο μέλι,νερό και γάλα ή το μίγμα της μαγιάς και γάλα ώστε να διαμορφώσετε μια μαλακή ζύμη.Ζυμώστε για 1 λεπτό στη χαμηλότερη ταχύτητα και 4 λεπτά στη ταχύτητα 1,μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη και ελαστική.Έπειτα είτε αφαιρέστε το μπολ με τη ζύμη και καλύψτε τη με μια ελαφριά λαδωμένη διαφανή μεμβράνη και αφήστε τη να φουσκώσει για 1 1/2-2 ώρες,ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος ή αφαιρέστε το Γάντζο Ζύμης,ρυθμίστε την θερμοκρασία στους 25 βαθμούς και την ταχύτητα ανάδευσης στο 3 και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει μέσα στη συσκευή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος για περίπου 1 1/2-2 ώρες.Χρησιμοποιώντας το Γάντζο Ζύμης,στη μικρότερη ταχύτητα για 30-60 δευτερόλεπτα ζυμώνετε απαλά τη ζύμη να καθίσει.Τη μεταφέρετε σε μια ελαφριά αλευρωμένη επιφάνεια και της δίνετε σχήμα μιας οβάλ φραντζόλας.Την τοποθετείτε σε προετοιμασμένο χαρτί ψησίματος.Πασπαλίζετε με αλεύρι ολικής αλέσεως,καλύπτετε με μια ελαφριά λαδωμένη διαφανή μεμβράνη και το αφήνετε για περίπου 60 λεπτά,μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.Στο μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς.Ψήνετε για 30-35 λεπτά,ή μέχρι το ψωμί να μοιάζει συμπαγές όταν το τρυπάτε στη βάση.Το αφήνετε να κρυώσει επάνω σε μια σχάρα.


Κύριο Συστατικό : Αλεύρι
Είδος Πιάτου : Ψωμιά , Πίτες
Περίσταση : Καθημερινό
Χώρα Προέλευσης: Ελλάδα
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος : 30-35 λεπτά
Τρόπος Μαγειρέματος : Φούρνος
Βαθμός Δυσκολίας : Έτσι κι Έτσι
Μερίδες : 1
Πηγή : Βιβλίο Συνταγών Cooking Chef


blog comments powered by Disqus
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV