ΚΡΗΤΙΚΟ ΚΡΙΘΑΡΕΝΙΟ ΠΑΞΙΜΑΔΙ ΚΑΙ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ


1 φλιτζάνι συν 1 κουταλιά της σούπας παρθένο Ελληνικό ελαιόλαδο, 2 κρεμμύδια, ξεφλουδισμένα ψιλοκομμένα, 2 σκελίδες σκόρδου ξεφλουδισμένες πολτοποιημένες, 1 κιλό μύδια, ξυσμένα ώστε να φύγουν τα χνούδια τους, 2 1/2 φλιτζάνια λευκό κρασί, 12 γαρίδες (21–35 το μισό κιλό) ξεφλουδισμένες χωρίς το έντερο τους κομμένες κατά μήκος, 225γρ. χτένια, 450 γραμ. καλαμαράκια, καθαρισμένα και κομμένα σε κύκλους μισού εκατοστού, και τα πλοκάμια κομμένα στη μέση, 1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού, 1/4 φλιτζάνι τσακιστές Ελληνικές πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσια κομμένες σε φέτες, 1 φλιτζάνι καρδιά σέλινου, κομμένο σε λεπτές φέτες, 1/2 φλιτζάνι κρεμμυδάκι, 1/4 φλιτζάνι ζωμό από το βράσιμο των θαλασσινών, 1/2 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη, 2 κουταλιές σούπας μαϊντανό, 1 κουταλιά σούπας δυόσμο, 1 κουταλιά σούπας άνηθο, χοντρό αλάτι και πιπέρι, 225γρ. σάρκα καβουριού, 6 Κρητικά κριθαρένια παξιμάδια

Σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Μαγειρεύουμε για ένα λεπτό, προσθέτουμε τα μύδια και σβήνουμε με το κρασί. Ανεβάζουμε την φωτιά, τα σκεπάζουμε, και τα αφήνουμε να ψηθούν μέχρις ότου όλα τα μύδια να έχουν ανοίξει, περίπου 3 – 5 λεπτά. Βγάζουμε το τηγάνι από την φωτιά και αφαιρούμε όποια μύδια δεν ανοίξανε. Μεταφέρουμε τα ανοιγμένα μύδια σε μία λαμαρίνα ψησίματος ώστε να κρυώσουν. Βάζουμε το τηγάνι πάνω στη φωτιά ξανά, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το υγρό να σιγοβράσει. Προσθέτουμε τις γαρίδες, τα χτένια και τα καλαμαράκια. Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 2 – 3 λεπτά, ή μέχρις ότου να γίνουν διάφανα. Χρησιμοποιώντας μία τρυπητή κουτάλα, βάζουμε τα θαλασσινά δίπλα στα μύδια ώστε να κρυώσουν. Κρατάμε 1/4 από το ζουμί. Εν τω μεταξύ, όταν τα μύδια έχουν κρυώσει αρκετά ώστε να τα αγγίξουμε, αφαιρούμε και πετάμε τα όστρακά τους. Αναμειγνύουμε το χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τις ελιές, τις καρδιές σέλινου, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ζωμό που έχουμε κρατήσει, την ζάχαρη και τα μυρωδικά. Αλατοπιπερώνουμε, και χτυπάμε ελαφρά για να ανακατευτούν. Αναμειγνύουμε όλα τα θαλασσινά και το ντρεσινγκ (σάλτσα) σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ. Ανακατεύουμε ελαφρά για να επικαλυφτούν. Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για μέχρι 3 ώρες πριν σερβίρουμε. Ετοιμάζουμε 6 πιάτα σερβιρίσματος. Βουτάμε τα παξιμάδια σε χλιαρό νερό και τα τινάζουμε ελαφρά για να φύγει το παραπανίσιο υγρό. Τοποθετούμε ένα παξιμάδι στο κέντρο κάθε πιάτου. Από πάνω βάζουμε μπόλικο από το μείγμα των θαλασσινών και της σαλάτας, αφήνοντας το ζουμί να μουλιάσει το παξιμάδι. Στάζουμε λίγο ελαιόλαδο από πάνω, και γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού, αν επιθυμούμε.


Κύριο Συστατικό : Θαλασινά
Είδος Πιάτου : Σαλάτα
Περίσταση : Καθημερινό
Χώρα Προέλευσης: Ελλάδα
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 Λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος : 25 Λεπτά & 3 Ώρες ψυγείο
Τρόπος Μαγειρέματος : Τηγάνι
Βαθμός Δυσκολίας : Έτσι κι Έτσι
Μερίδες : 6-8
Πηγή : Kerasma


blog comments powered by Disqus
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV