ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΑΚΕΣ, ΓΑΥΡΟ ΜΑΡΙΝΑΤΟ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΟΝΦΙ ΚΑΙ ΤΣΙΠΣ ΑΠΟ ΚΟΚΚΑΛΑ ΓΑΥΡΟΥ



1/2 κιλό γαύρο, 1 κιλό ντομάτες, λίγη ζάχαρη, 3 κ.σ. λάδι, 1 κ.σ τριμμένη Φρέσκια ρίγανη, 300 γρ. φακές, πράσινη σαλάτα της αρεσκείας σας
Για τις φακές:
2 σκελίδες σκόρδο, 1 ολόκληρο κρεμμύδι καθαρισμένο, 1 φύλλο δάφνης, λίγο λάδι για το βράσιμο, Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ένα ματσάκι άνηθο, 1 κ.γ ζάχαρη, 1/4 φλιτζανιού λευκό ξίδι, 1/3 φλιτζανιού λάδι, 1κ.γ Μουστάρδα
Μαρινάδα για τον γαύρο:
1 κ.σ. μέλι, 1 κ.σ. Μουστάρδα, χυμό λεμονιού και λευκό ξίδι τόσο όσο χρειάζεται για να καλυφτούν οι γαύροι, ένα ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Καθαρίζουμε τον γαύρο. Τον χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι στο πλάι και τον σχίζουμε στα δύο. Τραβάμε το κεφάλι του με δύναμη έτσι ώστε να βγει μαζί με την ραχοκοκαλιά και να μείνει καθαρό το σώμα. Τον πλένουμε σχολαστικά και κρατάμε μόνο την ραχοκοκαλιά, πετώντας τα κεφάλια. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της μαρινάδας κι αφήνουμε τα σώματα των γαύρων να μαριναριστούν για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120 βαθμούς. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε στην μέση, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε πάνω λίγη ζάχαρη , λάδι και φρέσκια ρίγανη. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 2 ώρες .Φτιάχνουμε την σάλτσα για τις φακές. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε γερά με το σύρμα το λάδι, το ξίδι, την ζάχαρη, την μουστάρδα, , τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και το κρεμμυδάκι. Βράζουμε τις φακές μαζί με ένα φύλλο δάφνης, αλάτι, πιπέρι, το κρεμμύδι ολόκληρο, 2 σκελίδες σκόρδο και λίγο λάδι για 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, σουρώνουμε και τις ανακατεύουμε με την σάλτσα τους. Αφήνουμε να κρυώσουν. Αλευρώνουμε και τηγανίζουμε τα κόκαλα από τον γαύρο σε φριτέζα στους 160 βαθμούς. Τα βγάζουμε από την φριτέζα όταν σταματήσουν να τσιτσιρίζουν . Τα αφαιρούμε και τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί. Απλώνουμε την πρασινάδα και την σκεπάζουμε με την σαλάτα φακής. Δίπλα σερβίρουμε τον μαριναρισμένο γαύρο πάνω σε μια στρώση ντομάτας. Γαρνίρουμε με τα τσιπς του γαύρου.


Κύριο Συστατικό : Γαύρος
Είδος Πιάτου : Σαλάτα
Περίσταση : Καθημερινό
Χώρα Προέλευσης: Ελλάδα
Χρόνος Προετοιμασίας: 1 Ώρα
Χρόνος Μαγειρέματος : 2 Ώρες
Τρόπος Μαγειρέματος : Φούρνος , Φριτέζα
Βαθμός Δυσκολίας : Έτσι κι Έτσι
Μερίδες : 3
Πηγή : Μαρία Λεόνοβα


blog comments powered by Disqus
Find us on Facebook
Follow Us
Ucook TV